Roditeljima na znanje

Vaša je odgovornost da decu spremite za život. Nemojte se uljuljkivati ocenom. Ne zanosite se ako vas ubedjuju da je sve u redu i da problem ne postoji ako vaše dete ne uči predmet, ne beleži ništa na času ili čak ni nema svesku. Nemojte se miriti sa rečima da nastavnici baš to nisu predavali. Ovo je prepoznatljiv scenario dok vaše dete sleže ramenima.

Nemojte tolerisati činjenicu da dete nema adekvatan udžbenik jer ga navodno nastavnik ne traži. Nije dobro sedeti skrštenih ruku i čekati da se dete dozove pameti. Druga su vremena danas, Vaša deca bi trebalo da imaju veštine sa kojima će hrabro zakoračiti u život. Čak i da se ne snadje u našoj lepoj zemlji, postoji uvek opcija da se ode u inostranstvo, naravno kao krajnje sredstvo.

Upliv stranog kapitala otvorio je vrata stranim firmama koje od naše dece traže pre svega posedovanje stručnih kompetencija, poznavanje stranih jezika, spremnost za istrajan rad i naravno timski duh. Nažalost, naša nastava ne prati nove tokove. Na promene u školstvu ne bi trebalo čekati skrštenih ruku.  Preduzmite nešto, popričajte sa decom o školovanju, pokušajte da im ukažete na prave vrednosti.

Iskreno verujem da je obrazovanje jedna od najvažnijih karakteristika svakog čoveka. Gledajući iz ličnog ugla obrazovanje nas čini boljim osobama,  otvara mogućnosti upoznavanja različitih ljudi, omogućava nam jasnije i preciznije sagledavanje raznih životnih situacija i pomaže u donošenju neophodnih odluka u svakodnevnici.

  • Pratite rad vaše dece praktično svakodnevno

  • Tražite da vam pokažu školske sveske bez obzira na uzrast

  • Pomozite im da savladaju gradivo koje im predstavlja problem

  • Preslišavajte ih, hrabrite ih da budu istrajni u učenju čak i ako ga profesor ne voli, ne traži dovoljno ili ako postoji problem u komunakaciji.

  • Pokušajte sami da spoznate njihovo znanje odnosno neznanje

  • Ocenjujte ih sami na kraju krajeva

Vaš odnos sa nastavnicima će biti bliži ako se ovako angažujete. Po izgledu sveske gde Vaša deca vredno rade, videćete kvalitet odgovora na pitanja koja im se postavljaju.

Ocena je precenjena kategorija. To je nužno zlo klasifikovanja i ima dosta nedostataka. Svi znamo da dvojka koju neko ima tokom cele godine nije isto merilo vrednosti kao i dvojka koja se dobije na kraju godine popravljanjem ocena. Preveliki formalizam i utrkivanje doveo je decu u situaciju da obraćaju pažnju samo na to koju ocenu su zavredila. Vukova diploma ili bilo koje drugo zvanje nema nikakvu vrednost ukoliko iza toga ne stoji znanje.